Lees-, kijk- en luistertips van de bib in tijden van Corona

Nu de coronamaatregelen strenger zijn geworden, tekent zich een treurig beeld af: gesloten bibliotheken. Toch kan ook de bibliotheek iets betekenen in deze uitzonderlijke tijd. Hierbij een overzicht met enkele digitale tips.

LUISTERBOEKEN VOOR IEDEREEN

logo-online-bibliotheek-nieuw.png

Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? De Nederlandse bibliotheken hebben een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Luisterboeken (voor alle leeftijden) zijn beschikbaar in de LuisterBieb-app. Luister nu thuis naar 30 extra luisterboeken in de LuisterBieb, ook als je géén lid bent.

Meer dan 100 gratis anderstalige luisterboeken voor kinderen en jongeren tot 18 jaar vind je op https://stories.audible.com/start-listen

Verwen jezelf met de "Radioboeken" van deBuren. Radioboeken zijn boeken die je nergens kunt lezen, het zijn (kort)verhalen die op speciaal verzoek door Nederlandse en Vlaamse auteurs worden neergepend. Eén keer worden ze voorgelezen, daarna bestaan ze alleen maar als geluid. Er zijn meer dan 100 Radioboeken, geschreven door onze grootste schrijvers, zoals Stefan HertmansBart Moeyaert of Saskia De Coster.

Veel luisterplezier!

PODCASTS

podcast.png

Een podcast is een soort radioprogramma of audio-uitzending: een digitaal geluidsbestand dat je kan beluisteren wanneer jij het wil, op welk apparaat je dat wil. De meest populaire podcast van dit moment is "De Bourgondiërs" van Bart Van Loo in samenwerking met Klara. 700.000 luisteraars can't be wrong. Voel je deel van een steeds groter wordende groep, en luister naar enkele fijne podcasts uit het rijke VRT-aanbod.

Bij VRT NWS kunnen we je deze culturele podcast aanraden, een tocht langs de geboorteplek(ken) van schilder Jan Van Eyck. De bijhorende tentoonstelling in Gent blijft helaas nog minstens een paar weken gesloten.

Het programma Zandman op Radio 1 brengt bijzondere podcasts, nieuwe kortverhalen, pareltjes uit het VRT-archief of verhalen die gewoon verteld moeten worden. Elke dag van 22u tot 23u, vanaf 17 maart.  Niet zomaar kortverhalen, maar toppers in het genre, voor de gelegenheid gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld : radio1.be/podcast-zandman

NIEUW : JEUGDBOEKENMAAND YouTube

Nu we door het coronavirus niet meer naar school en naar de bib kunnen en alle auteurslezingen zijn afgelast, brengen we de auteurs en illustratoren gewoon naar jullie huiskamers.

Op Jeugdboekenmaand-YouTube vind je filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen, teken- en knutseltips geven, live illustreren ... Elke dag komen er nieuwe filmpjes bij. Zo zetten we de Jeugdboekenmaand online gewoon door!

Naar Jeugdboekenmaand-YouTube

VOORLEESFILMPJES VOOR KINDEREN VAN 2 TOT 4 JAAR

wepboek.png

Wepboek bevat 20 leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Bij elk boek staat de leeftijd duidelijk aangegeven. De boeken zijn geanimeerd en worden ondersteund door vrolijke muziek. Na elk filmpje worden er leuke vragen gesteld door de voorlezer, waardoor het verhaal nog een keertje doorgenomen en toegelicht wordt.

GRATIS E-BOEKEN

Zelf lezen kan natuurlijk ook nog steeds! Op het internet kun je heel wat gratis e-boeken vinden. Zo staat op mustreads.nl een handig overzicht en kun je voor kinderboeken terecht op gratiskinderboek.nl.

NOG MEER GRATIS LEESVOER

gutenberg.jpg

Allemaal klassiekers: Project Gutenberg - alle talen maar ook Nederlands

en De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.