Bewerking van het bekende sprookje Doornroosje met fijne kleurenillustraties. Voorgelezen op cd met Tsjaikovski's balletmuziek. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Doornroosje
Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 1840-1893
Auteur
Erik Van Os Elle Van Lieshout
Illustrator
Charlotte Dematons
Verteller
Jasperina De Jong 1938-
Dirigent
Antal Dorati 1906-1988
Uitvoerder
Het Koninklijk Concertgebouworkest
Taal
Nederlands
Editie
3e druk, 1ste druk in groot formaat
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2016
[32] p. : ill. + cd
ISBN
9789025761288 (hardback)

Besprekingen

Op de cd wordt de tekst van het sprookje Doornroosje voorgelezen onder begeleiding van Tsjaikovski’s balletmuziek. Een gevorderde lezer kan de ingesproken tekst in het boek meelezen. De waterverfillustraties, merendeels verdeeld over twee pagina’s, zijn gedetailleerd en geven een traditioneel beeld van het wereldberoemde sprookje. Alleen de op elke bladzijde terugkerende kikker is nieuw. Hij voorspelt de bedroefde koning en de koningin de geboorte van hun kind. De tekst is voornamelijk in en om de illustraties heen gezet. Van de muziek zijn tijdens het verhaal alleen de voor de tekst relevante delen te horen. De overige nummers zijn als extra op de cd opgenomen. Tsjaikovski’s compositie is zo wel compleet, maar helaas niet als een geheel te beluisteren. De opname is waarschijnlijk niet van recente datum, want van de uitvoerende dirigent wordt 1906 als geboortejaar opgegeven. In dezelfde opzet zijn ook andere sprookjes en verhalen op klassieke muziek (o.a. 'Peer Gynt''*) verschenen. De…Lees verder

Tjaikovski. Doornroosje

Gottmer heeft een reeks mooie sprookjes uitgegeven waarin kinderen kennismaken met klassieke muziek. Dit verhaal van Doornroosje kan je beluisteren op de bijhorende cd, maar je kan tegelijk ook meelezen of gewoon naar de prenten kijken. De illustraties, in zachte kleuren en met leuke details, zijn aardig om te zien. De muziek van Tjaikovski, die wordt uitgevoerd door Het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Antal Doráti, is werkelijk prachtig. Achteraan vind je de cd waarop muziek en tekst elkaar afwisselen. De stem is die van Jasperina de Jong, die de tekst expressief voorleest waardoor het aangenaam is om het verhaal te beluisteren. Sommige muziekstukken duren wat lang. Jonge kinderen zouden hierdoor snel kunnen afhaken. Het is dan aan de voorlezer om hiermee rekening te houden.


Over Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Russisch: Пётр Ильи́ч Чайко́вский) (Votkinsk, 7 mei 1840 – Sint-Petersburg, 6 november 1893) was een Russisch componist, die geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de hoogromantiek.

Leven en werk

Tsjaikovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan het conservatorium van Moskou dat net was geopend. Tegen de zomer van 1867 had hij al zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden. Jarenlang onderhielden zij een innige briefwisseling, maar Tsjaikovski heeft haar nooit willen ontmoeten. In 1890 zette de gravin haar financiële steun om onduidelijke redenen stop. Een onbewezen theorie is dat zij zich niet kon verenigen met zijn seksuele geaardheid.

Tsjaikovsk…Lees verder op Wikipedia

Suggesties