Boek
Nederlands

Het raadsel van de kristallen schedel

Patrick Lagrou (auteur), Peter De Cock (illustrator)
+1
Het raadsel van de kristallen schedel
×
Het raadsel van de kristallen schedel Het raadsel van de kristallen schedel

Het raadsel van de kristallen schedel

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Het raadsel van de kristallen schedel
Auteur
Patrick Lagrou
Illustrator
Peter De Cock
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
187 p. : ill.
ISBN
9789044804324

Besprekingen

Lagrous debuut Het dolfijnenkind (1992) bevatte al de typische verhaaltechnische elementen die de auteur zo geliefd maken bij jongeren: de combinatie van magie, mysterie, spanning en realisme slaat aan bij een jonger leespubliek en bezorgde de auteur meermaals bekroningen van de Kinder- en Jeugdjury. Waar deze mix van realisme en magie aanvankelijk nog voor spannende verhalen zorgde, werd het gehele concept ondertussen te vaak herkauwd. Het levert magere would-be-horror op; een spannende gebeurtenis, waarrond een flinterdun verhaaltje geweven wordt. Het raadsel van de kristallen schedel is er het zoveelste voorbeeld van. Via en korte voorgeschiedenis duikt de lezer enkele eeuwen terug de tijd in, waar hij verneemt dat er 'iets' aan de hand is met een 'geheimzinnige schedel'. Wie met de kristallen schedel in aanraking komt, kan het helaas niet verder vertellen. Vervolgens duikt het hoofdpersonage, de bijna 13-jarige Sally, op. Sally's oma is overleden en laat een geheel I…Lees verder
De moeder van Sally erft een huis op een vervloekt eiland in Ierland. Samen met de dorpsjongen Sean gaat Sally op onderzoek uit. Zij stuiten op een kristallen schedel die al het kwaad van de wereld in zich heeft. Voor zij deze schedel kunnen vernietigen, moeten zij strijd voeren tegen Spaanse demonen en bezeten eilandbewoners. Spannend boek waarin alle elementen van een echt griezelverhaal terug te vinden zijn: een vloek, demonen, mist, geheimzinnige verdwijningen, uitbarstingen etc. Het verhaal heeft geen diepgang, de karakters zijn oppervlakkig en kunnen/weten alles, maar daar zal de doelgroep, lezers van 10 tot 12 jaar die van een recht-toe-recht-aan spannend verhaal houden, zich niet druk om maken want het boeit tot de laatste bladzijde. Met een aantal matige zwartwitillustraties; op de voorkaft een enge groene kristallen schedel die veel griezelen belooft.

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia