Boek
Nederlands

De waterduivel van Brugge

Patrick Lagrou (auteur), Peter De Cock (illustrator)
+1
De waterduivel van Brugge
×
De waterduivel van Brugge De waterduivel van Brugge
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
De waterduivel van Brugge / Patrick Lagrou ; ill. Peter de Cock
Auteur
Patrick Lagrou
Illustrator
Peter De Cock
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
188 p. : ill.
ISBN
90-448-0433-2 9789044805550

Besprekingen

De tweeling Jonas en Tobias probeert met hun vriendin Steffi het raadsel op te lossen dat de stad Brugge in haar greep houdt: het verdwijnen en in stukken weer teruggevonden worden van mensen. Het griezeldeel van het verhaal betreft het monster dat de verdwijningen voor zijn rekening neemt, alsmede het risico dat er veel monsters uit eieren gaan komen. Woordgebruik en zinsbouw zijn afgestemd op kinderen vanaf ca. 10 jaar door het gebruik van korte zinnen en niet al te moeilijke woorden. Naast het in groentinten uitgevoerde voorplat met het monster, zijn er enkele zwartwittekeningen en een kaart van het centrum van Brugge op het binnenplat. Het boek wordt gepresenteerd als griezelverhaal, maar het heeft meer weg van een detective in een historische stad met een griezelelement. Kinderen rond de 10 jaar zal het wel aanspreken, oudere kinderen zullen het al snel kinderachtig vinden.

De waterduivel van Brugge

Voor Jonas en Tobais is het feest : de grote vakantie staat voor de deur. Brugge verwacht weer heel wat bezoekers, en heel wat Bruggelingen kijken daar niet echt naar uit. De vele toeristen zorgen voor heel wat overlast, maar daar maalt de burgemeester niet echt om: veel toeristen betekent ook veel inkomsten voor de middenstand. Op een nacht verdwijnt een jong meisje in de Reien, snel gevolgd door nog een paar andere geheimzinnge verdwijningen. Wie is die geheimzinnige figuur die hen volgt tot in de Brugse riolen? Samen met hun vriendinnetje Steffie ontdekken Jonas en Tobias de ware aard van de vijand, maar niemand wil hen geloven. Pas als de situatie helemaal uit de hand dreigt te lopen, wordt er naar hen geluisterd. Maar dan is het misschien al te laat … Zoals in de meeste van zijn verhalen brengt Patrick Lagrou ook hier een mengsel van realiteit en magie. Hij vertrekt vanuit een reëel thema, waarover hij zich uitstekend documenteert en waarover hij in het verhaal veel uitleg gee…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia