Boek
Nederlands

De [cartouche] van Osiris

Patrick Lagrou (auteur)
+1
De [cartouche] van Osiris
×
De [cartouche] van Osiris De [cartouche] van Osiris

De [cartouche] van Osiris

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar

Besprekingen

Zelfstandig te lezen vervolg op ‘De wraak van de mummie’*. Ondanks dat in het verhaal wordt verwezen naar het voorgaande deel, is het verhaal goed te volgen zonder dit deel gelezen te hebben. De kinderen Jan, Jo en Joske gaan naar Egypte om aanwezig te zijn bij de opening van een net ontdekte graftombe. De graftombe blijkt echter vervloekt te zijn en de mummie uit het graf is in de ban van hun oude vijand Sharl-Atan. De schrijver kreeg veel vragen van kinderen over het einde van het eerste deel. Na het zien van een film over mummies kreeg hij zin in het schrijven van een tweede deel. Een lekker nonsens griezelverhaal vol avonturen in Egypte. Spelenderwijs ontdekken kinderen diverse wetenswaardigheden over het oude Egypte, hiërogliefen en mummies. De echte puzzelaars ontcijferen ook de grappige titel van het boek. Helaas zijn de illustraties van Oost-Indische inkt weinig griezelig en passen ze qua sfeer nauwelijks bij het verhaal. Vanaf ca. 10 jaar.

De ! van Osiris

In dit vervolg op ‘De Wraak van de mummie’ komt de mummie van Sharl-Atan weer tot leven. Als Jan, Jo en Joske als gasten van een tv-programma mee mogen om het openen van een graf live mee te maken, slaagt de mummie erin mee te vliegen. Met de hulp van Mhi-Kha-Toen, wiens graf geopend werd, probeert hij opnieuw oppermachtig te worden. Om hun taak tot een goed einde te brengen moeten Jan, Jo en Joske niet alleen de wraakzuchtige mummie trotseren, maar ook de dorre Egyptische woestijn én moeten ze het raadsel van Osiris oplossen. In zijn avonturenverhalen brengt Patrick Lagrou een mix van magie en realiteit. Hij vertrekt meestal vanuit een reëel gegeven – een thema waar hij heel wat informatie over geeft – en laat daar zijn fantasie op los. Ook dit boek is opgebouwd als een spannende detective met thrillerelementen. Spanning primeert op de uitwerking van karakters en emoties, die in dit boek zelden het niveau van het karikaturale overstijgt. Taal krijgt niet altijd de aandacht die ze …Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia