Boek
Nederlands

De schilderijententoonstelling

Modest Moessorgski (componist), Bette Westera (auteur), Philip Hopman (illustrator)
Gedichten, gemaakt naar aanleiding van het muziekstuk 'De Schilderijententoonstelling' van Modest Moessorgski, die op de cd worden voorgelezen door Karin Bloemen. De cd bevat eveneens een opname van het muziekstuk. Met gekleurde sfeervolle tekeningen. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
De schilderijententoonstelling
Componist
Modest Moessorgski 1839-1881
Auteur
Bette Westera
Illustrator
Philip Hopman
Verteller
Karin Bloemen
Taal
Nederlands
Editie
3de dr., 1ste dr. groot formaat
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2011
[32] p. : ill. + cd
ISBN
9789025749781 (hardback)

Besprekingen

Op het einde van de negentiende eeuw componeerde Modest Moessorgski De schilderijententoonstelling, bestaande uit zestien stukken voor piano. Het werk kwam er na het overlijden van zijn vriend en kunstenaar, Viktor Hartmann, en een tentoonstelling van diens schilderijen. Dit prentenboek brengt een eigentijdse inkleuring van het oorspronkelijke werk.
De tekst is volledig gebaseerd op de muziek van Moessorgski. De schilderijen worden met elkaar verbonden door een ‘promenade’, waarbij de bezoeker van de ene zaal naar de andere kuiert. Bij de eerste promenade verwelkomt de zaalwachter hen, en geeft wat praktische uitleg over het bezoek. De tekst is op rijm, zodat er een cadans ontstaat die mooi aansluit bij de muziek. Soms zijn de verzen wat vergezocht, getuige 'Tuilerieën / zijn parken in het Frans / mijn telefoon gaat / hallo, dag Hans'. Als de bezoeker bij het eerste schilderij aankomt, wordt de muziek een beetje luguber. De luisteraar maakt kennis met een ‘Gnomus’, een soo…Lees verder
Vierkant prentenboek waarin voor kinderen gedichten zijn bedacht bij de delen van de muziekcompositie 'De Schilderijententoonstelling' van Modest Moessorgski (1862-1918). De inhoud van de gedichten volgt de thema’s van de compositie. Het rijm is onregelmatig (bijvoorbeeld abccb of aabb); soms is er geen rijm. De stijl doet onder andere hierdoor denken aan die van Annie M.G. Schmidt. De tweepagina’s grote geschilderde illustraties zijn voornamelijk paarsig van tint. Ze zijn sfeervol en komen nu, door het grotere formaat dan de eerdere drukken veel beter tot hun recht. Er wordt geen informatie over de compositie of over de componist gegeven. De bijgevoegde cd bevat een opname uit 1966 van de georkestreerde versie van Ravel, uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Herbert van Karajan. De gedichten worden voorgelezen door Karin Bloemen. In het handelsexemplaar zit de cd in een vrij dikke hardkartonnen omslag voorin. Inhoudelijk ongewijzigde herdruk in groter formaat. …Lees verder

Moessorgski. De Schilderijententoonstelling

Gnomus de dwerg, het donkere sombere kasteel in het bos van Tevoren, Parijs in de lente, Bydlo de os die liever een kip of vos was, de dans van de kuikens, de deftige Samuel Goldenberg en de arme Schmuyle, de markt van Limoges, de enge catacomben van Parijs, lLtijn, de taal die nergens gesproken wordt, Baba Yaga’s hut op kippenpoten en de grote poort van Kiev. Alles komt aan bod. Via de promenade gaan we van het een naar het ander.
Deze pianocyclus van de Russische componist Modest Petrovitsj Moessorgski bestaat uit een aantal korte muziekstukken naar een beeldend onderwerp. De korte grappige en vlot geschreven teksten zijn van de hand van Bette Westera. De kleurrijke waterverfillustraties van de hand van Philip Hopman zijn grappig en ondersteunen de tekst op een leuke en speelse manier. De muziek wordt uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Herbert von Karajan. Dit boek is een uitgelezen kans om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek.

Over Modest Moessorgski

Modest Petrovitsj Moes(s)orgski (Russisch: Модест Петрович Мусоргский) (Karevo, 21 maart 1839 – Sint-Petersburg, 28 maart 1881) was een Russisch componist.

Biografie

Modest Moessorgski was de zoon van een verarmd grootgrondbezitter. Hij werd opgeleid als officier, maar was meer geboeid door de muziek. Hij componeerde voor piano, waarna zijn werken (postuum) door anderen, onder wie Maurice Ravel en Nikolaj Rimski-Korsakov, werden georkestreerd. Als lid van Het Machtige Hoopje zette hij zich in voor een nationale Russische muziek.

Na enkele voorspoedige jaren, met als hoogtepunt het schrijven van zijn opera Boris Godoenov, raakte zijn leven in verval. Moessorgski was gedwongen een betrekking te vervullen, leefde eenzaam en gaf zich meer en meer over aan alcohol. Dit was de oorzaak van zijn dood op 42-jarige leeftijd. Hij overleed arm in een ziekenhuis in Sint-Petersburg. De schilder Ilja Repin schilderde het beroemde p…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek