Boek
Nederlands

Uitgespeeld

+1
Uitgespeeld
×
Uitgespeeld Uitgespeeld
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Op haar nieuwe school in Amsterdam maakt Anna al snel vrienden; maar dan verdwijnt Tessa en vertrouwt Anna haar nieuwe vrienden niet meer. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Extra onderwerp
Thrillers, DET
Titel
Uitgespeeld
Auteur
Mel Wallis de Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2005
223 p.
ISBN
90-443-1347-9

Besprekingen

Jeugdroman spelend in een hip en gelikt wereldje van jongeren die zitten op het Amsterdams Lyceum. Het is belangrijk vrienden te hebben, er goed uit te zien en erbij te horen door op feestjes mee te doen met het roken van sigaretten, of liever nog van wiet en het drinken van vooral alcohol. Die betrekkelijk harde omgangsvormen in deze jongerencultuur worden realistisch en levensecht beschreven. De enigszins neurotische vriendschappen kunnen gemakkelijk ontaarden, wat dan ook gebeurt. De ondertitel van de jeugdroman is niet voor niets: jeugdthriller. De verdwijning van een geliefd lid uit de vriendenkring leidt tot grote ontreddering, onderling wantrouwen en verwijten waarvan de telefonische bedreiging het onoplosbaar sluitstuk vormt. Vlot geschreven roman in drie delen, waarin de schrijfster op het eind knap alle losse verhaallijnen weet te verbinden. In opzet en uitwerking profileert de auteur zich als de Nicci French van de jeugdliteratuur. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (Leiden, 8 februari 1973) is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur.

Ze studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze studeerde af in 1997. Hierna werkte ze als freelancejournalist voor De Telegraaf, waarna ze ging werken in de marketing.

Na de geboorte van haar dochter in 2005 stopte ze met werken. Ze combineert sindsdien het freelance schrijven met het moederschap. In 2008 kreeg ze een zoon en in 2014 werd ze moeder van haar derde kind: een dochter. Mel Wallis de Vries is woonachtig in Weesp.

In 2019 verscheen de film Vals dat gebaseerd is op haar gelijknamige boek uit 2010.

Wallis de Vries won in het totaal tussen 2012 en 2019 zeven keer de Prijs van de Jonge Jury waarvan de laatste zes keer op rij.

Bibliografie