Boek
Nederlands

Meester ontvoerd!

Marion Van de Coolwijk (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
+1
Meester ontvoerd!
×
Meester ontvoerd! Meester ontvoerd!

Meester ontvoerd!

Marion Van de Coolwijk (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Na de vakantie blijkt dat meester Frans van groep 8 niet terugkomt. Zijn vervanger gedraagt zich zeer eigenaardig. De leerlingen vertrouwen het niet en gaan op onderzoek uit. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Meester ontvoerd!
Auteur
Marion Van de Coolwijk
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2009
108 p.
Aantekening
Verscheen eerder o.d.t. Meester Guppenstein
ISBN
9789026127120

Besprekingen

Er is niet veel nodig om de fantasie van kinderen op hol te doen slaan: de schoolmeester die niet komt opdagen aan het begin van het schooljaar, zijn vervanger die iedere dag met een limousine wordt gebracht en gehaald, halve waarheden, ontwijkende antwoorden. Elk in de ogen van de leerlingen van groep acht verdacht voorval draagt ertoe bij dat ze gaan geloven dat hun eigen meester ontvoerd is en dat W.A. Guppenstein, de vervanger, mee in het complot zit en zelfs een aanslag wil plegen op de kroonprins en de minister-president. Nick koestert de ernstigste verdenkingen tegen de vervanger en hij weet de hele klas zover te krijgen dat iedereen meehelpt om het mysterie op te lossen. De klas gaat een paar dagen uit kamperen en Nick luistert een gesprek af tussen Guppenstein en hun eigen meester, waarbij hij de woorden 'Je kunt ze wel vermoorden' opvangt. Zit hun eigen meester ook in het complot? In paniek loopt Nick naar Juf Linda om hulp te halen. Dan volgt de ontknoping van de bizarre ge…Lees verder
De kinderen van groep acht krijgen plotseling een nieuwe meester. Deze gedraagt zich erg vreemd. De klas gaat op onderzoek uit en beleeft daarbij de nodige avonturen. Er is niet een duidelijke hoofdpersoon aanwezig, alle kinderen van de klas spelen een rol in het boek. Door deze verschillende karakters zullen veel kinderen zich in het boek herkennen. Er is een goede spanningsopbouw aanwezig. Als lezer vind je net als de kinderen de meester erg eigenaardig. Pas in het laatste hoofdstuk leer je de meester echt kennen. Het verhaal is niet altijd even geloofwaardig: de ouders die niet weten waar hun kinderen op kamp zijn en hier geen problemen mee hebben. En ook de plot is erg onwaarschijnlijk. Ieder hoofdstuk begint met een schoolbord (in zwart-wit) waarop de titel geschreven staat. Dit zijn de enige illustraties in het verhaal. Het verscheen eerder onder de titel: ‘Meester Guppenstein’ (2003)*. De auteur kreeg de Tina Bruna Award voor haar boek MZZLmeiden. Vanaf ca. 10 jaar.