Boek Nederlands

De geliefden van allerheiligen

De geliefden van allerheiligen

Genre:
Een Colombiaanse auteur is getuige van een moord die hem voor altijd zal tekenen. Een vrouw zit alleen thuis, wachtend op haar man die twintig kilometer verderop in het bed van een andere vrouw ligt. In zeven ontroerende verhalen verbindt Vásquez vloeiend de levens van zijn personages door bloedstollend verraad, een liefdesaffaire, moord en wraak. Als geen ander doorgrondt hij in deze fragmenten d
Onderwerp
Liefde Eenzaamheid
Extra onderwerp
Récits
Titel
De geliefden van allerheiligen
Auteur
Juan Gabriel Vásquez
Vertaler
Brigitte Coopmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Los amantes de Todos los Santos
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2018
187 p.
ISBN
9789056725662 (hardback)

Besprekingen

Miniatuurtragedies in de Ardennen

VERHALEN. De verhalenbundel Los amantes de Todos los Santos (2008) van Juan Gabriel Vásquez is nu in het Nederlands vertaald als De geliefden van Allerheiligen. Daarin spelen algehele eenzaamheid en het desolate Ardense landschap de hoofdrol.

Juan Gabriel Vásquez werd in 1973 geboren in Colombia, maar woonde sindsdien behalve in Parijs en Barcelona ook een poos in België en meer specifiek dan in de Ardennen, de streek die aan elke Vlaming bij voortduring bewijst dat ook het binnenland het in zich heeft om tot de verbeelding te spreken.

En in dat laatste zal De geliefden van Allerheiligen geenszins verandering brengen. Vásquez mag dan zelf op een bepaald moment stellen dat er in de Ardennen nooit iets gebeurt, tezelfdertijd toont hij eens te meer aan dat grote literatuur niet per definitie moord en doodslag behoeft om de meest dramatische sensaties op de lezer over te brengen. Sterker nog, de enige keer dat het voorvalt dat er dan toch eens iemand een medemens - een aanstaande schoonbroer - van het leven berooft, zorgt dat voor een vrij slap wraakverhaal dat iets te anekdotisch aandoet om in dezelfde mate te boeien als de zes andere en langere verhalen.

Zelfmoord, dat uitroepteken van de …Lees verder

Halloween in de Ardennen

Juan Gabriel Vásquez, die zijn doorbraak te danken heeft aan Het geluid van vallende dingen, heeft van het gewelddadige verleden van Colombia zijn handelsmerk gemaakt, maar de wortels van zijn schrijverschap liggen in de Belgische Ardennen. In 1999 woonde de Colombiaanse auteur een jaar lang in Xhoris, een deelgemeente van Ferrières. Dat verblijf was beslissend voor zijn literaire carrière. Uit zijn belevenissen in ons land distilleerde hij een verhalenbundel, De geliefden van Allerheiligen, die nu in het Nederlands is vertaald. Twee ervan, 'De terugkeer' en 'De huisgenoot', verschenen eerder al in Vogue Nederland en Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift.

Het gros van de verhalen speelt zich af in de buurt van Ferrières, al wordt er af en toe een excursie gemaakt naar Brussel, Beauvais en Parijs. 'Ik kwam heel weinig buiten België in die tijd', luidt de openingszin van het boek. 'Ik bleef in de Ardennen, waar ik de mensen observeerde en deelnam aan hun activiteiten, om daarna mijn ervaringen zo uitputtend mogelijk op te tekenen.' Die activiteiten bestonden vooral uit jagen, vissen en scheve schaatsen rijden. Als we Vásquez mogen geloven, is het leven in de Ardense bossen geen pretje. Het is er koud, nat en mistig, als in een eeuwigdurende herfst. Overspelige verhoudingen tieren er welig, huwelijken lopen bij bosjes stuk en de mensen gaan er kapot van eenzaamheid. De geliefden van Allerheiligen is, kortom, geen opbeurende lectuur. Bovendien vallen er in deze zeven verhalen een heleboel sterfgevallen te betreuren.

Joyce

Met Allerheiligen wordt het 'gordijn tussen deze en die andere wereld weggerukt', w…Lees verder

Mooie miniatuurtjes in de Ardennen

Parijs was lange tijd de ultieme Europese bestemming voor Latijns-Amerikaanse schrijvers. Ook Juan Gabriel Vásquez (Colombia, 1973) pakte eind jaren negentig zijn koffers en toog naar de Franse hoofdstad. Hij had twee romans op zijn naam staan en wist niet hoe het nu verder moest met zijn schrijverschap. Al snel ruilde hij Parijs in voor de Belgische Ardennen, waar hij bijna een jaar lang inwoonde bij een ouder echtpaar en dingen deed die hij nooit eerder had gedaan: jagen, paarden verzorgen.

Later typeerde hij deze periode in de luwte als 'waarschijnlijk het belangrijkste jaar van mijn leven als schrijver'. Hij wilde zichzelf opnieuw uitvinden. Dat lukte, en niet zo'n beetje ook. Met romans als De informanten, De geheime geschiedenis van Costaguana en Het geluid van vallende dingen werd hij een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse schrijvers van zijn generatie.

Opvallend genoeg was het eerste boek dat Vásquez na zijn Belgische periode schreef geen roman, maar een verhalenbundel. In de fraaie vertaling van Brigitte Coopmans herkennen we de verleidelijke volzinnen waarmee Vásquez later ook zijn romans zou gaan plaveien. Maar de brede historische context - een andere constante in zijn werk - schittert in De geliefden van Allerheiligen door afwezigheid Dit zijn geen grote verhalen over politieke moorden en drugsgeweld in Colombia, maar mooie miniatuurtjes die zich afspelen in de Belgische Ardennen. Ze gaan vrijwel allemaal over sleutelmomenten in r…Lees verder

Het bos in

Een Colombiaanse auteur strijkt neer in de Belgische Ardennen en laat met zijn herfstige verhalen zien hoe weinig we van onze landgenoten bezuiden de taalgrens weten. Een prachtige verhalenbundel die een gat in de haag knipt.

Wie de verkiezingsuitslagen bekijkt, kan niet anders dan Bart De Wever en co. schoorvoetend gelijk geven: Vlaanderen en Wallonië zijn twee aparte democratieën geworden. Op cultureel vlak lijkt de kloof nog groter. Kranten en televisiezenders zijn opgesplitst en er wordt zelden over de haag gekeken – als er iets over Wallonië verschijnt dan gaat het meestal over kinderlokkers, aanslagen en omkoopschandalen. Wat beweegt er cultureel in Wallonië? Geen Vlaming die het weet. In de letteren: op Amélie Nothomb en Chantal Mouffe na bereikt geen enkele Franstalige schrijver een breed Vlaams publiek. Het historisch cliché – Franstalige auteurs kijken naar Parijs, Nederlandstalige naar Amsterdam – blijft gelden en er zijn amper uitwisselingsprogramma’s om die kloof te dichten.

Tot dat schrijnend besef kom je als je De geliefden van Allerheiligen leest. Deze prachtige verhalenbundel van Juan Gabriel Vásquez speelt zich gro…Lees verder

Allemaal eenzame mensen

In 'De geliefden van Allerheiligen' schrijft de Colombiaanse schrijver over ballingen in Europa

In het lopende millennium heeft de Colombiaanse auteur Juan Gabriel Vásquez (Bogotá, 1973) een reputatie opgebouwd als chroniqueur van de turbulente geschiedenis van zijn vaderland. In romans als 'Het geluid van vallende dingen' (bekroond met de Impac Dublin Literary Award 2014) en 'De vorm van ruïnes' liet hij zijn verbeelding los op cruciale episodes uit die geschiedenis. Hij schaarde zich daarmee in de rijke traditie van Latijns-Amerikaanse schrijvers die met hun gefictionaliseerde geschiedschrijving de woelige historie van het continent op onvergetelijke wijze wisten te verbeelden, van Vargas Llosa tot Fuentes, van García Márquez tot Carpentier.

Vásquez zelf groeide op in een van de gewelddadigste periodes die Colombia ooit gekend heeft: de oorlog tussen de staat en het drugskartel van Pablo Escobar, die het land tussen 1984 en 1994 teisterde. In 1996 ontvluchtte hij Colombia om in Europa in alle rust zichzelf als schrijver uit te …Lees verder