Boek
Nederlands

Woeste zebra in de bibliotheek!

Ireen Van Maarle (auteur), Lucy De Graaf (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een woeste zebra brengt een bezoek aan de bibliotheek. Hij doorkruist de hele bibliotheek en ontdekt volop wat er allemaal te zien is: de kinderafdeling, de computers, de jeugdafdeling, tot de koffieautomaat toe. Introductie in het bibliotheekgebeuren op kindermaat. Tekst op rijm.
Onderwerp
Bibliotheken
Titel
Woeste zebra in de bibliotheek!
Auteur
Ireen Van Maarle
Illustrator
Lucy De Graaf
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789051161984 (hardback)

Besprekingen

In Woeste zebra in de bibliotheek! wervelt een zebra door de bib. De bezoekers en de lezer worden met grote krantenkoppen, een fotoreportage en door de verteller gewaarschuwd. Het zwart en witte dier maakt een ontdekkingstocht. Na het onthaal en de lift komt hij terecht bij de kinderboeken, in de voorleeshoek, bij de computer, in de jongerenhoek (!), de studiezaal en, een beetje vreemd misschien, bij de drankenautomaat. Telkens kijken mensen (en dieren) zo niet erg verschrikt, dan toch verwonderd en een beetje geamuseerd op.
De tekst van Ireen van Maarle op rijm is weloverwogen. De verzen laten zich op een hoog tempo (voor)lezen; met slechts een regel per bladzijde schiet het boek lekker op. Je zou bijna in de verleiding komen snel door te bladeren, maar dan mis je het belangrijkste: de illustraties.
Lucy de Graafs prenten zijn vrij apart. Tussen het grote aanbod aan afgeborstelde prentenboeken met gestileerde vormen en zachte, harmonieuze kleuren valt dit schilderwer…Lees verder
In de krant staat een bijzonder bericht: ‘Woeste zebra in de bibliotheek!’. De zebra is overal in de bibliotheek geweest, in de lift, op de kinderboekafdeling, de voorleeshoek en de studiezaal. Achter de computer speelde hij een moeilijk spel, met de reuzenblokken bouwde hij een hoge toren en vlak voor hij wegging, heeft hij nog een beker warme chocola uit de automaat gehaald. Groot formaat prentenboek waarin kleuters kunnen zien wat er allemaal mogelijk is in de bibliotheek. Het verhaal is als een spannende 'thriller' opgezet, met in de laatste, tekstloze prent als climax de ontmaskering van de zebra. De spanning wordt goed opgebouwd en de tekst (op elke pagina één regel, die rijmt op die van de tegenoverliggende pagina) is redelijk goed voorleesbaar. De geschilderde, kleurrijke illustraties zijn over dubbele pagina’s verdeeld, omgeven door een met losse hand geschilderd kader. De emoties (schrik, angst, verbazing) van de bibliotheekbezoekers zijn goed getroffen. De illustrator gaat …Lees verder

Woeste Zebra in de bibliotheek!

In de krant stond deze morgen maakt u zich vooral veel zorgen: Woeste zebra in de bibliotheek!
Door de zebra doorheen de bibliotheek te laten razen en rennen laat dit prentenboek kinderen kennis maken met alle hoeken van de bibliotheek: de kinderboekenhoek, de voorleeshoek, de computerhoek, de jongerenhoek, het studiezaaltje. Lucy de Graaf, de illustrator van dienst, baseerde zich op een bestaande bibliotheek, namelijk de bibliotheek van Oss.
'Woeste Zebra in de bibiotheek' is een spannende ‘thriller’ op kleuterformaat. De climax van het verhaal krijgen we op de allerlaatste en tekstloze pagina van het prentenboek te zien. De naar mijn mening zeer drukke en chaotische illustraties beslaan telkens twee pagina’s. Desondanks werden de emoties van de bibliotheekbezoekers goed weergegeven. De tekst zelf is eenvoudig, duidelijk en in rijmvorm geschreven.